Goedkoper verwarmen met behoud van uw comfort?
Het kan. Esso zet u graag op weg naar minder energieverbruik.
Dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.
Hieronder ontdekt u enkele tips van Esso en vzw Informazout, een kennis- en informatiecentrum dat zich richt tot ‘de Belgische verwarmer’.
Door het gebruik van een premium mazout zoals Esso Optiplus, worden bezinksel en vervuiling verminderd. Premium mazout is geschikt voor alle types van verwarmingsketels, ook voor de nieuwe condensatieketels. Het additief in Esso Optiplus helpt om een efficiënte verbranding te behouden. Door steeds meer toonaangevende fabrikanten van verwarmingsinstallaties wordt het gebruik van een premium mazout zoals Esso Optiplus vandaag expliciet aanbevolen
Vervang uw oude ketel-brander installatie door een hoogrendementsketel op mazout van de nieuwste generatie. Het vervangen van een verouderde ketel-brander combinatie door een moderne hoogrendement ketel-brander combinatie kan het rendement zodanig verbeteren dat u de investering binnen de kortste keren terugverdient. U zal ook heel wat milieuvriendelijker stoken (omdat de uitstoot van schadelijke verbrandingsstoffen sterk vermindert). Een verouderde stookoliebrander veroorzaakt overtollig verbruik en luchtverontreiniging. Vervang hem dus tijdig!
Sinds september 2015 krijgen nieuwe verwarmingstoestellen op stookolie, gas of elektriciteit en sanitair warmwatertoestellen een energielabel. Zoals nieuwe wasmachines, koelkasten en verlichting. Sinds die datum werden volgens de nieuwe Europese energie-efficiëntierichtlijn energiezuinige stookolieketels de norm. In de praktijk zijn dat de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen. Er is een breed aanbod aan verwarmingstoestellen met stookolie dat aan de nieuwe Europese energie-efficiëntierichtlijn voldoet.
Een jaarlijks onderhoud van uw installatie is geen overbodige luxe, want door een slecht afgestelde brander verbruikt u meer. Is er roetaanslag op de verwarmingsoppervlakken? Dan leidt dat misschien ook tot een meerverbruik. Ook het isoleren van de ketel is een slimme besparingstip.
Die straalt geheel nutteloos warmte uit. Een goede isolatie kan u helpen om brandstof te besparen.
Esso Optiplus kan uw verwarmingsinstallatie helpen beschermen en tegelijk het rendement van uw ketel op peil helpen houden.
Isoleer de warmwaterleidingen en verwarmingsleidingen buiten de verwarmde ruimtes
In het stooklokaal, in onverwarmde vertrekken en in dienstlokalen fungeren de verwarmings- en toevoerleidingen voor warm water als totaal overbodige radiatoren. U kunt ze dus maar beter isoleren zodat er tijdens het transport geen energie verloren gaat. U kunt eventueel ook de boiler / accumulatortank isoleren.
Verwarm uw woning op de juiste temperatuur: 1°C betekent 7% besparing.
Een te hoge temperatuur in huis komt uw comfort en uw gezondheid beslist niet ten goede. Kies een temperatuur die aangepast is aan de bestemming van de kamer en bedenk dat een temperatuur tussen 20°C en 21°C het best is voor uw gezondheid. Doorgaans luiden de aanbevelingen zo:
Om de warmte langer in huis te houden sluit je best gordijnen en rolluiken van zodra het donker wordt.
Het is volkomen overbodig om logeerkamers of kamers van afwezige kinderen te verwarmen (opgelet: in de winter moet u er wel voor zorgen dat deze lokalen vorstvrij blijven!).
Draai de kamerthermostaat ± 1 uur voor het slapengaan naar 14°C/16°C. Doe dit ook als de woning overdag niet bewoond wordt. Een kamerthermostaat met ingebouwde programmeerbare regelklok kan hier automatisch voor zorgen. In beide gevallen bespaart u 5 tot 8% brandstof.
Thermostatische kranen kunnen nuttig zijn in kamers die u niet doorlopend gebruikt (of bijvoorbeeld in de keuken, waar u op veel gratis extra warmte kunt rekenen via lampen, elektrische huishoudtoestellen, zonlicht enz.). Er bestaan tegenwoordig zelfs programmeerbare thermostatische kranen met een interne regelklok.
Met een spaardouchekop kan u even comfortabel douchen met de helft van het water. Een goede spaardouchekop verbruikt immers niet meer dan 5 à 7 liter water per minuut, daar waar een normale douchekop gemiddeld 10 à 18 liter water per minuut verbruikt.
Een studie van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf (WTCB) geeft de percentages van warmteverlies in een gemiddelde gezinswoning :
Om deze warmte verliezen te beperken is er maar één oplossing : isoleren. Het isoleren van buitenmuren, dak en zolderkamers leidt tot een aanzienlijke brandstofbesparing en een hoger thermisch comfort.
Het combineren van een stookolie-installatie met een hoog rendement met een hernieuwbare energiebron (zon, warmtepomp, ...) is één van de manieren om minder brandstof te verbruiken.
Mazout en zon vullen elkaar perfect aan. Kies voor uw sanitair warm water voor zonnepanelen in combinatie met een performanente hoogrendementsketel op stookolie. Iedere keer als u deze gratis warmtebron gebruikt, spaart u stookolie uit. En als de zonnestraling te zwak wordt om voldoende warmte te produceren, komt uw stookolie-installatie automatisch in actie. Dat is goed voor het milieu. Maar ook voor uw budget, dankzij de premies en subsidies van de overheden. Zo wordt investeren in een nieuwe installatie nog interessanter. Dan is Esso Optiplus de ideale bijverwarming.
Bij de keuze van een ketel wordt nogal eens de fout gemaakt de ketel te overdimensioneren. Dit kan leiden tot een te korte werkingsperiode, waardoor het rendement verzwakt, de schoorsteen niet de gewenste temperatuur bereikt en er condensvorming ontstaat.